Zijn we stiekem allemaal een beetje chef-kok geworden?

Zijn we stiekem allemaal een beetje chef-kok geworden? 2017-04-11T14:48:56+00:00

Sommige ontwikkelingen in de maatschappij zijn te opvallend om niet even bij stil te staan. In het verleden was het gewoon dat de vrouw in huis de persoon was die het eten maakte. De standaard aardappelen met jus en groenten, omdat dat het eten was wat de mensen nodig hadden. Weinig variatie, behalve wanneer er wat in de aanbieding was, maar geen bijzonder exotische producten, want we hadden werkelijk geen idee wat we daarmee moesten. Uit eten was een exclusieve gelegenheid waarbij de goede kleren uit de kast kwamen, en waarbij de meest vreemde gerechten op tafel kwamen. Koken konden alle vrouwen, maar toveren in de keuken, dat was aan de chefs voorbehouden.

Er zijn tegenwoordig weinig mensen die stelling nog kunnen verdedigen. We weten namelijk veel meer van eten en we zijn eerder bereid tot het experimenteren om te bekijken wat voor creatie er op tafel kan komen. We kennen meer producten, we kennen meer technieken en we zijn allemaal een beetje chef geworden in onze eigen keuken. Daar zijn drie verklaringen voor die alle drie even interessant zijn.

De TV

De programma’s op televisie die helemaal om eten draaien, laten genoeg technieken en ingrediënten zien om iets van te leren, maar het gaat hier meer om de interesse die bij de kijkers opgewekt wordt. Mensen die de meest bijzonder creaties zien, hebben weinig zin om de jus door de aardappelen te prakken. Zij willen ook weleens een spectaculair gerecht op tafel hebben en zijn bereid om daar de keuken voor in te gaan. Zeker wanneer zij weten dat het eten binnen een uur bereid kan worden, want dan kunnen we het zelf ook wel.

Internet

Het internet is een bron van inspiratie voor veel mensen en wanneer het gaat om het maken van bijzonder eten, dan is het internet helemaal een vriend die je graag helpt. De verschillende fora en websites over eten helpen je graag aan informatie en de verschillende filmpjes die je op YouTube vindt, zorgen ervoor dat je ook een beter idee hebt van wat je kunt doen in de keuken.

Hogere standaard

We hebben het idee dat we middenin ons leven staan, waarom zouden we dan nog genoegen nemen met de gerechten van onze grootouders? We willen meer, we willen kwaliteit en spanning op tafel. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we onze eigen standaard verhogen.

Op die manier zijn we allemaal een beetje onze eigen chef geworden en dat is misschien maar goed ook, want de chef-koks die we allemaal kennen, zijn ook op deze manier begonnen. Uit eten gaan in een restaurant kan bijzonder leuk en inspirerend zijn, zeker wanneer je een week later uit eten kunt gaan in je eigen huis vanuit je eigen keuken. Te veel werk? Betrek dan je partner of een vriend(in) erbij en wissel het eten wekelijks af.