Waar zijn de prijzen in Nederlandse restaurants op gebaseerd?

Waar zijn de prijzen in Nederlandse restaurants op gebaseerd? 2017-04-11T14:46:29+00:00

Wanneer je op zoek bent naar een leuk restaurant om uit eten te gaan, dan heb je de mogelijkheid om de prijzen van de aanbieders naast elkaar te leggen. Dat is een manier van kiezen die nog altijd gebruikt wordt door veel Nederlanders die zichzelf hier geen plezier mee doen. Het zorgt er namelijk voor dat de geweldige ervaring van uit eten gaan vaak tegenvalt. Dit heeft te maken met de manier waarop de prijzen in restaurants bepaald worden. In de meeste gevallen is het simpel: Je krijgt waar je voor betaalt.

De prijs is opgebouwd uit een veelheid van factoren, waarbij de meeste factoren niets te maken hebben met het eten. De ingrediënten kosten in veel van de gevallen niet het meeste, of je moet een bijzonder exclusieve smaak hebben. In de meeste restaurants zit het grootste gedeelte van de prijs in het personeel en de locatie. Het pand waar het restaurant staat moet afbetaald worden (of gehuurd) en het personeel dat aanwezig is, moet loon krijgen. In een gemiddeld restaurant lopen overigens veel meer mensen rond dan je denkt. Voor elke serveerder die je ziet lopen, staan er minstens twee in de keuken te werken. Zeker wanneer je de voorbereidingen en de afwas mee gaat rekenen.

Wat betekent dit?

Het betekent dat het niet verstandig is om te kiezen voor een restaurant met de laagste prijzen. De rekening zal dan zo laag mogelijk uitvallen, maar de service en het eten zullen ook tegenvallen omdat hier geen geld voor is. Vergelijk een fastfood keten maar met een goede kroeg. In een fastfoodketen heb je een standaard menu dat aan de balie afgehaald moet worden omdat er geen bediening is. In een goede kroeg heb je een vriendelijke barmedewerker, een breed aanbod en altijd wel iemand die de glazen ophaalt en drankjes komt brengen. Een restaurant gaat wat dat betreft nog even iets verder.

Goed uit eten gaan in een goed restaurant kost geld. Het is dan ook niet verstandig om dit wekelijks te gaan doen met een groep mensen. Het is beter om de gelegenheid te gebruiken om iets te vieren, zoals een jubileum, een verjaardag of een andere speciale gebeurtenis. Op die manier blijft het exclusief en blijft het ook bijzonder, wat zeker bij zal dragen aan de ervaring van het uit eten gaan bij een goed restaurant met een goede chef.