Hebben Nederlandse restaurants wel een toekomst?

Hebben Nederlandse restaurants wel een toekomst? 2017-04-11T14:45:19+00:00

Er is de laatste tijd weer een discussie opgelaaid die al veel vaker naar voren gekomen is. Het gaat om de vraag of de bestaande restaurants in Nederland wel een toekomst hebben, of dat zij met uitsterven bedreigd zijn. De mensen die hierover praten en schrijven, kijken naar het aantal maaltijden die genuttigd worden in de restaurants en zetten dit af tegen fastfood en zelf eten koken. Wanneer er op die manier gekeken wordt, is inderdaad te stellen dat het gemiddelde restaurant in Nederland er bekaaid vanaf komt, maar wie op deze manier redeneert, die maakt een enorme fout.

De functie van een restaurant

De betere restaurants zijn niet ingericht op het dagelijks ontvangen van zoveel mogelijk gasten. Zij gaan er ook niet vanuit dat bepaalde mensen meerdere malen per week zullen komen eten, want dat is de opzet van een beter restaurant helemaal niet. De betere restaurants zijn drie tot vijf dagen per week geopend en bieden een exclusieve gelegenheid om bijzonder goed te eten met een goede service en veel kwaliteit. Die kwaliteit zit in de bediening, het eten en alles wat verder met de gastronomie te maken heeft. Deze restaurants zitten de meeste avonden gewoon op de volledige bezetting en zij trekken mensen uit heel het land aan.

Dat is de functie van deze restaurants. Je gaat er niet heen wanneer je honger hebt en je gaat er niet heen wanneer je net uit het werk komt. Daar zijn de laagdrempelige alternatieven prima geschikt voor en de kans is zeer aanwezig dat je daar wel elke week meerdere malen zal komen. Zou je hetzelfde doen bij een restaurant als de Librije, dan zou je na drie weken volledig door het spaargeld heen zijn, net als alle andere Nederlanders overigens. Een ander punt: De Librije zou de toestroom van mensen op die manier niet eens vol kunnen houden.

Waar ligt de toekomst?

De Nederlandse restaurants zijn dynamisch ingesteld. Zij spelen in op de ontwikkelingen die zij merken in de markt. Met de komst van de kookprogramma’s op televisie moeten zij overigens ook wel. Wanneer het gerecht er enigszins simpel uitziet, zal de gast dat weinig exclusief vinden omdat zij het ook al gezien hebben op televisie. Daarnaast zijn de restaurants de afgelopen jaren sterk in gaan spelen op lokale producten. Dit heeft te maken met de vraag om een meer duurzaam ondernemersklimaat.

De toekomst van de Nederlandse restaurants zal overigens vooral in de diversiteit gaan liggen. We willen een bijzonder ervaring en wanneer we in twee restaurants komen die op elkaar lijken, dan is dat een tegenvaller. We willen het idee hebben dat we volledig verrast worden en de kans is groot dat de chefs van de restaurants hierop in zullen gaan spelen in de toekomst om het succes van de gerechten te kunnen waarderen. Een andere trend die duidelijk te zien is, is dat chefs mensen gaan leren koken. Ook dit kan een gedeelte van de toekomst van de restaurants in Nederland zijn, zeker wanneer de kookprogramma’s zo succesvol blijven.