De Librije, van bibliotheek tot restaurant

De Librije, van bibliotheek tot restaurant 2017-04-11T14:43:36+00:00

Wanneer een restaurant een uniek verhaal heeft en een unieke geschiedenis, dan zorgt dit ervoor dat het direct al een stuk interessanter wordt. Er zijn veel restaurants die overgenomen zijn en die eenzelfde kaart en verhaal gehouden hebben waardoor er geen unieke geschiedenis is. De Librije in Zwolle is een perfect voorbeeld van een restaurant met een volledig eigen geschiedenis. Het restaurant is nu bekend in heel Nederland en ook over de grens, terwijl het eigenlijk een bibliotheek was dat omgebouwd is door twee mensen met hart en ziel voor eten en wijnen. Het resultaat kennen we allemaal, zeker van naam.

Direct een ster

Jonnie Boer en zijn vrouw hadden het goed voor elkaar. Na het ombouwen en het openen van het restaurant, kregen zij direct ook de eerste ster in het eerste jaar dat zij bezig waren. De openingstijden en de kaart bleven beperkt, zij maakten niet dezelfde fout die de meeste mensen maakten in deze periode. Het bleef bescheiden, maar het aanbod aan wijnen werd steeds verder uitgebreid en het succes van het restaurant groeide. Er kwamen steeds meer mensen uit Nederland, maar ook buitenlandse gasten mochten met regelmaat verwelkomd worden. Het bleek al snel dat het tijd werd voor de tweede stap. De bibliotheek en het klooster waren nu een bekend verhaal.

De Librije besloot te verhuizen naar het Spinhuis, een voormalig vrouwengevangenis en hiermee kwam een geslaagde heropening, met al het succes dat we van dit stel kennen. Ook het tweede restaurant van het koppel, Librije’s Zusje, staat in de Michelingids. Dit restaurant staat niet in Zwolle, maar is gevestigd in het Waldorf Astoria in Amsterdam. Jonnie Boer en zijn vrouw hebben wel verschillende andere bedrijven in Zwolle, waaronder een kook- en wijnschool.

Het succes

Het succes van een restaurant is vaak niet zo goed te verklaren. Het zijn veel factoren die samenvallen en die samenwerken om het succes te laten groeien. In het geval van de Librije is het wel duidelijk wat er gebeurd is. Het koppel nam een klooster en bibliotheek over om een restaurant in Zwolle te beginnen. Dat zorgde ervoor dat mensen erover gingen praten en toen het restaurant een ster kreeg, werd het de held van het Noorden. De kranten bleven er lange tijd vol mee staan en het stel zorgde ervoor dat er constant aandacht op het restaurant gevestigd zou zijn, waardoor de naam constant terug zou blijven komen. Het menu is ook één van de successen geweest. Waar een beginnend restaurant te snel uit gaat breiden en de nadruk legt op de omvang van de kaart, is Boer zeer scherp gebleven bij het kiezen van lokale ingrediënten om een beperkte lijst met mogelijkheden op te stellen. De wijnen die geschonken worden zijn een laatste reden voor het enorme succes, de gasten weten namelijk altijd zeker dat er een wijn bij het eten geschonken zal worden die helemaal aansluit bij de smaken, waardoor het allemaal nog even iets beter zal worden.