Chefs en Michelinsterren

Chefs en Michelinsterren 2017-04-11T14:42:18+00:00

Nederland heeft een flink aantal chefs voortgebracht die tegenwoordig bijzonder bekend, beroemd of berucht zijn. De meeste kennen we wel van naam, maar het grote probleem is dat door de televisie en de waardeoordelen een vertekend beeld ontstaan is. We kennen heel veel chefs waarvan we denken dat zij enorme helden zijn in de keuken, terwijl zij geen enkele ster hebben. Andere chefs, zoals Ron Blaauw, hebben geen enkele Michelinster, maar worden gezien als de toppers van de culinaire wereld. Zeker wanneer je weet waarom hij geen sterren heeft en deze wel degelijk gehad heeft, totdat hij het restaurant sloot waar de sterren opgeplakt waren.

Het is gevaarlijk om te snel conclusies te trekken. De meeste chef-koks die we kennen, zijn de presentatoren van de programma’s die op televisie te zien zijn. Veel van deze mensen hebben een eigen kookprogramma waarin zij voor de camera een gerecht maken. Dat is natuurlijk bij lange na niet hetzelfde als het runnen van een volledig restaurant. Anderzijds zijn er veel chefs die met succes een restaurant weten te runnen met veel tevreden gasten, zonder dat zij daar enige naamsbekendheid voor zullen krijgen omdat zij voornamelijk achter de schermen aan het werk zijn. Een lastige situatie dus wanneer er gegooid wordt met waardeoordelen.

Gordon Ramsey

Een voorbeeld van een kok die het op alle fronten gedaan heeft, is de helaas niet-Nederlandse Gordon Ramsey. Zijn naam is letterlijk beroemd en berucht, maar het is wel de man die meerdere succesvolle restaurants heeft, meerdere shows gedaan heeft en tegelijkertijd ook restaurants van de ondergang gered heeft. Ironisch punt is dat hij zijn eerste restaurant op het moment van schrijven nog altijd niet op orde heeft weten te krijgen. Dit haalt hij zelf ook meerdere malen aan en blijft er ook mee aan het werk totdat ook die formule werkt. Zulke namen kennen we op dit moment in Nederland niet. Den Blijker zou er in de buurt komen, maar mist het charisma van Ramsey. Misschien zijn we er ook gewoon te Nederlands voor en zijn we minder snel geneigd tot het gooien met pannen.

Overigens moet wel aangegeven worden dat het lastig is om beide dingen te verenigen. De chefs die in de keuken staan, hebben weinig tijd om een televisieprogramma te maken. De chefs die voor de camera staan, hebben weer weinig tijd om een restaurant actief te draaien en daarmee is duidelijk dat alle chefs ooit een keuze hebben moeten maken op het moment dat zij gevraagd werden.